Asiantuntija-artikkeleihin
Tullaus ja incoterms

Miten tulkitsen tasetta ja tuloslaskelmaa?

Tilinpäätöksen tulkintaa pidetään monesti vaikeana asiana. Asia ei kuitenkaan oikeastaan ole niin. Kirjanpito vienteineen kuvaa reaalimaailmaa ja kirjanpidon vientien perusteella laaditaan tuloslaskelma ja tase – ne siis ovat yhteenveto yrityksen liiketapahtumista.

Jos tunnet yrityksen ja toimialan ja ehkä toimintaympäristön, niin yrityksen toiminnan ja tilinpäätöksen yhteys on havaittavissa helposti. Osakeyhtiölaki, kirjanpitolaki ja verolait vaikuttavat yrityksen ulkoiseen raportointiin, mutta suuri osa lakipykälistä kuitenkin pysyy pitkään samana eli saman yrityksen peräkkäisten vuosien raportit ovat pääsääntöisesti vertailukelpoisia.

Tilinpäätöksen salat voi ottaa haltuun pienin askelin – ensin kannattaa ottaa haltuun peruskäsitteet ja sitten vasta aloittaa tunnuslukujen laskeminen ja tulkinta. Mielestäni ensimmäiset askeleet voisivat olla vaikka tässä:

1. Opettele tuloslaskelman ja taseen ero – kummallakin oma tavoitteensa.

2. Opettele minkälaisista asioista tuloslaskelmassa kerrotaan ennen ensimmäistä välisummaa eli liikevoittoa – huomaat, että alku kuvaa varsin hyvin perusliiketoimintaa, bussinesta.

3. Opettele taseen kummankin puolen perusidea – huomaat, että ovat saman kolikon kaksi puolta, toinen kertoo mihin rahat on käytetty ja toinen puoli mistä ne on saatu.

Olisiko tässä sinulle sopivia koulutuksia?

Vielä ehdit ilmoittautua

Arvonlisäverotuksen perusteet

Taloushallinto

Etäkoulutus

Leena Juusela

25.01.2022

Vielä ehdit ilmoittautua

Arvonlisäveron vähennysoikeus ja ajankohtaiset kysymykset

Taloushallinto

Etäkoulutus

Leena Juusela

27.01.2022

Vielä ehdit ilmoittautua

Maahantuonnin verotuksen perusteet

Taloushallinto

Etäkoulutus

Matti Alpua

28.01.2022

Katso kaikki koulutukset